Wat is Good Energy?

Maar wat is nu precies Good Energy? En wat is dan de link met licht? Kom er alles over te weten.

Contacteer ons

Goed licht is het juiste licht op het juiste moment, afgestemd op onze activiteiten en onze persoonlijke behoeften, elke dag van ons leven.

Goed licht is natuurlijk licht of elektrische verlichting binnenshuis, die de heilzame eigenschappen van natuurlijk licht zo veel mogelijk nabootst. 

Het verkeerde licht op het verkeerde moment kan leiden tot problemen zoals stemmingsstoornissen, slaapproblemen, problemen met studeren en geheugen, problemen met gezichtsvermogen op korte termijn en gezondheidsproblemen op lange termijn.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Goed Licht, zorgt voor je dagelijkse portie Good Energy.

Good Light is

Goed licht voor binnen is van een hoge kwaliteit en is comfortabel voor de ogen.

Goed licht voor binnen heeft een spectrale karakteristiek die varieert op basis van het uur van de dag, op basis van je persoonlijke behoeftes of op basis van specifieke taken.

Goed licht voor binnen gedurende de dag levert je best 5x meer licht dan de huidige standaard voor verlichting en 's avonds best 5x minder licht dan de huidige standaard.

Goed licht voor binnen kan de gebruiker zelf bijstellen op basis van persoonlijke behoeftes. Goed licht voor binnen zorgt er ook voor dat het licht steeds valt binnen een optimale setting.

person using laptop computer

Beperkingen


Onderstaande aanbevelingen zijn bedoeld voor gezonde mensen, met een actief dagschema. Ze zijn niet bedoeld als een behandeling voor patiënten.

Deze informatie is niet bedoeld voor personen die in shifts werken.

Natuurlijk daglicht is het beste licht

Overdag buiten zijn, is heel belangrijk voor ons als mens. Overdag is de lichtintensiteit immers buiten altijd hoger dan binnen, met een factor ergens tussen de 10 en de 500. En de hoge lichtintensiteit buiten is een vol spectrum. Zonneschijn omvat infrarood licht (IR) dat ons verwarmt en ook Ultraviolet licht (UV) dat, wanneer het de huid bereikt, de produktie van vitamine D ondersteunt, belangrijk voor de calciumopname voor een gezonde botstructuur én voor het immuunsysteem. 

De hoge lichtintensiteit die we overdag buiten krijgen, is ook belangrijk voor ons welzijn, ons humeur, onze prestaties, hoe we 's nachts slapen en voor het verminderen van onze gevoeligheid voor licht 's avonds. Blootstelling aan volspectrum daglicht met een hoge intensiteit, zorgt er voor dat onze biologische klok synchroon loopt met de natuurlijke 24-uurs licht-donkercyclus. Het voorkomt dat ons lichaam te laat komt, gefragmenteerd slaapt en 's nachts vaak wakker wordt.

Voor jouw Good Energy is het basis advies dus simpel : profiteer van zoveel mogelijk daglicht door overdag buiten te zijn. Omdat we uiteraard niet de ganse dag buiten kunnen zijn houd je best rekening met onderstaande aanbevelingen :

  • Tenzij u in slaap wilt vallen en later wakker wilt worden, moet u maatregelen nemen om 's morgens onmiddellijk na het ontwaken gedurende ten minste 30 minuten een dosis natuurlijk daglicht binnen te krijgen, bijvoorbeeld door buiten een wandeling of een fietstocht te maken, of door naar het werk of naar school te lopen of te fietsen. Als het donker is als u wakker wordt, probeer dan het eerste half uur natuurlijk daglicht na zonsopgang te 'zien'.
  • Maak tijdens de lunchpauze een wandeling van minstens 30 minuten in het daglicht. 
  • Speel of beweeg overdag buiten.
  • Vooral voor kinderen is het aan te bevelen elke dag minstens twee uur buiten in het daglicht door te brengen.
  • Studies bevelen aan om op zonnige en/of warme dagen uw huid en ogen gedurende periodes van meer dan 20-30 minuten op gepaste wijze te beschermen tegen een overdosis UV-straling van de zon. De meest gebruikelijke manieren om dit te doen is door beschermende doeken te dragen, een pet op te zetten, een zonnebril te dragen, zonnebrandcrème te gebruiken en/of gewoon naar de schaduw te verhuizen. Het dragen van een pet vermindert het licht dat in uw ogen komt met ~50%, het dragen van een zonnebril vermindert het licht dat in uw ogen komt met 5-95%, afhankelijk van het type bril.
  • Als het niet mogelijk is om tijd buiten door te brengen, is het beste alternatief om overdag zoveel mogelijk tijd dicht bij (<1m) een raam door te brengen en naar buiten te kijken.

Binnenverlichting voor gezonde, actieve mensen

Duizenden jaren lang hebben mensen buiten gewerkt en geleefd in natuurlijk daglicht. Sinds de industriële revolutie is dit aanzienlijk veranderd. Tegenwoordig brengen mensen 90% van hun tijd binnenshuis door. Goed licht binnenshuis is daarom essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn.

Goed licht is aantrekkelijk

Net als in de natuur moet binnenlicht aantrekkelijk, comfortabel en van hoge kwaliteit zijn. 

Dit wordt bereikt wanneer binnenverlichting kleuren natuurlijk laat zien, niet te veel verblinding veroorzaakt, geen ongewenste artefacten of flikkering vertoont, een aantrekkelijk contrast biedt, de ruimte comfortabel verlicht, geen lawaai maakt en veilig aanvoelt.

Hieronder enkele tips om licht binnen aantrekkelijk te maken :

  • Laat zoveel mogelijk daglicht binnen door ramen of koepels
  • Verhoog de algemene helderheid van de ruimte. Verlicht dus niet alleen het werkoppervlak, maar verlicht ook de omgeving, bv. de muren en het plafond. 
  • Gebruik accentverlichting om een aantrekkelijk contrast te creëren.
  • Wanneer je verlichting aankoopt, let dan op de CRI waarde van de lichtbron. De CRI waarde staat voor Colour Rendering Index en is de mate waarop kunstlicht kleuren waarheidsgetrouw kan weergeven, zodat ze er natuurlijk uitzien. Ga voor minimaal CRI 80, maar liefst nog hoger.
  • Vermijd hinderlijke verblinding. Ontwerp voor een Unified Glare Rating (UGR) van 19 of minder in zones met lang oponthoud (≥30 min) en voor een UGR ≤ 22 in zones met kort oponthoud (<30 min).
  • Vermijd Temporele Licht Artefacten: Flicker Pst ≤1.0 en Stroboscopische effecten: Stroboscopische zichtbaarheidsmeting (SVM) ≤1,0. Temporele Licht Artefacten zorgen voor een onzichtbare trilling op het licht en kunnen aanleiding geven tot hoofdpijn, pijn aan de ogen, vermoeidheid tot zelfs migraine.
  • Beperk het hoorbare geluid van de verlichtingsinstallatie tot ≤24 dBA op 1 m afstand.

Goed licht is dynamisch

De hoeveelheid daglicht waaraan we buiten worden blootgesteld varieert gedurende de dag, zowel omdat het daglicht zelf voortdurend verandert en omdat we ons verplaatsen, veranderen waar we naar kijken en zien en veranderingen aanbrengen in de ruimte waar we zijn, zoals bv. zitten in de schaduw. 

Het zou nuttig kunnen zijn deze veranderingen binnenshuis tot op zekere hoogte na te bootsen. Vandaag kan dat immers met behulp van LED technologie. Mensen hebben overdag veel licht nodig, en 's avonds weinig voor het slapen gaan. Goed licht binnenshuis is overdag stimulerend met een intensiteit die bij voorkeur de traditionele normen voor binnenverlichting met een factor 5 overschrijdt, terwijl 's avonds het lichtniveau bij voorkeur met een factor 5 wordt gedimd, mits het comfortabel en veilig blijft.

Voor mensen van 45-50 jaar en ouder kunnen hogere lichtintensiteiten en waarschijnlijk spectrale veranderingen nodig zijn om aan de visuele en niet-visuele (biologische en emotionele) behoeften te voldoen. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de normale afbraakprocessen die in het oog plaatsvinden. Veel mensen herkennen dit als het moment waarop ze een leesbril nodig hebben.

Hieronder enkele tips om licht binnen dynamisch te maken :

  • Gebruik een verlichtingssysteem dat u in staat stelt het lichtniveau te wijzigen; dimmen = het lichtniveau verlagen en/of opvoeren = het lichtniveau verhogen.
  • Gebruik verlichtingssystemen waarmee u de verdeling van het licht in de kamer in de loop van de dag kunt wijzigen, zodat het daglicht effectief wordt nagebootst.
  • Zorg voor horizontale en verticale lichtniveaus die adequate visuele prestaties en comfort waarborgen en tegelijkertijd niet-visuele (biologische en emotionele) voordelen bieden.
  • In de volgende tabel vindt u onze aanbevelingen voor horizontale lichtniveaus. Deze niveaus zijn gebaseerd op een combinatie praktijkervaring en wetenschappelijke argumenten. Houd er rekening mee dat deze lichtniveaus comfortabel en toereikend moeten blijven voor de leeftijd van de gebruiker en de specifieke taak. De timing moet worden aangepast aan de persoonlijke behoeftes.
Aanbevolen horizontale lichtniveau's per leeftijd <30 jaar ca 50 jaar >75 jaar
Overdag (bv. 7h - 19h) +1000 lux +1200 lux +1500 lux
Avond (bv. 19h - 23h) -100 lux -120 lux -150 lux
Nacht (bv. 23h - 7h) -10 lux -10 lux -15 lux


Goed licht is geoptimaliseerd

Net zoals in de natuur variëren de spectrale eigenschappen (kleuren) van ideaal binnenlicht, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Het lichtspectrum kan bij voorkeur worden geoptimaliseerd om te voldoen aan persoonlijke behoeften en voorkeuren en om specifieke taken te ondersteunen. 

Overdag moet het lichtspectrum een redelijk aandeel korte golflengten (cyaan lichtkleur) bevatten om de revitaliserende voordelen van licht te bieden. 

's Avonds en 's nachts moet de hoeveelheid korte golflengten tot een minimum worden beperkt om de slaap te bevorderen, een goede nachtrust mogelijk te maken en verstoring van het dag-nachtritme te voorkomen. 

Met het ouder worden, vanaf 45-50 jaar, kunnen de spectrale kenmerken die nodig zijn voor een optimaal functioneren, veranderen als gevolg van veranderingen in het oog, bijvoorbeeld in het geval van de ontwikkeling van cataract.

Hieronder een aantal tips om binnenlicht te optimaliseren:

  • Gebruik verlichtingssystemen die zijn "getuned" of "tunable" zijn om een specifieke activiteit te ondersteunen. Een verlichtingssysteem is "tunable" als het spectrum is geselecteerd om een specifieke activiteit op een specifiek tijdstip van de dag te ondersteunen. Een verlichtingssysteem wordt als "tunable" beschouwd, als het lichtspectrum kan worden gewijzigd. Afstelbare witte systemen komen het meest voor en kunnen variëren in gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT). Let wel dat CCT slechts een benadering is van de spectrale inhoud: twee lichtbronnen met dezelfde CCT kunnen totaal verschillende spectra hebben en daardoor een totaal verschillend effect op het menselijke niet-visuele systeem. Het werkelijke spectrum is belangrijker dan een CCT-getal. Om deze reden kunt u ook kiezen voor een meer geavanceerd "tunable" kleurensysteem. Deze systemen variëren niet alleen in CCT, maar ook in spectrale inhoud en in kleur.
  • Hoewel het nog niet erg gebruikelijk is, hebben sommigen gemeld dat het nuttig kan zijn een verlichtingssysteem te gebruiken met extra spectrale voordelen die te vinden zijn in het niet-visuele deel van het spectrum, b.v. ondersteuning van de vitamine D-productie of fotobiomodulatie.
  • Ontwerp niet alleen voor horizontale lichtniveaus zoals gesuggereerd in de meeste normen voor verlichtingstoepassingen, maar ook voor licht op het oog. Tijdens de meeste activiteiten overdag is dit het verticale lichtniveau op zit- of stahoogte. Deze verticale lichtniveau's worden uitgedrukt in MEDI.
  • De aanbevolen niveaus in de onderstaande tabel zijn deels gebaseerd op recente aanbevelingen van een groep wetenschappers en leeftijdscorrecties, en deels op onze eigen interpretatie daarvan.
Aanbevolen lichtniveau's op het oog, uitgedrukt in MEDI <30 jaar ca 50 jaar >75 jaar
Overdag (bv. 7h - 19h) MEDI +500 lux MEDI +600 lux MEDI +700 lux
Avond (bv. 19h - 23h) MEDI -10 lux MEDI -10 lux MEDI -15 lux
Nacht (bv. 23h - 7h) MEDI -1 lux MEDI -2 mux MEDI -5 lux



Goed licht is persoonlijk

Goed Licht binnenshuis kan door de gebruiker worden aangepast aan persoonlijke behoeften op basis van suggesties van het systeem. 

Zo kan het dat je als Individu een persoonlijke voorkeur hebt met betrekking tot intensiteit en een voorkeur voor warme of koele tinten van (wit) licht. 

Daarnaast kunnen personen verschillen in de timing van hun slaap-waakfase, ook wel aangeduid als een verschillend chronotype. Vroege chronotypes hebben een ochtendvoorkeur en late chronotypes een avondvoorkeur. 

Dit resulteert in individuele behoeften met betrekking tot de timing van het dynamische 24-uurspatroon van licht, en zowel de intensiteit als de spectrale kenmerken daarvan. Bovendien wordt persoonlijke controle over de dynamiek en de spectrale kenmerken van het licht door individuen zeer op prijs gesteld.

Hieronder een aantal tips om licht persoonlijk te maken:

  • Overweeg het gebruik van een verlichtingssysteem met een voorgeprogrammeerd patroon gedurende de dag, dat de juiste lichtintensiteit en het juiste lichtspectrum op het juiste moment geeft.
  • Overweeg het gebruik van een verlichtingssysteem met voorgeprogrammeerde, taakspecifieke lichtinstellingen om een reeks verschillende activiteiten te ondersteunen.
  • Veel individuele gebruikers stellen het op prijs persoonlijke controle te hebben over de dynamiek en de spectrale kenmerken van het licht. De mate van controle, of aanpassingsbereiken, kan door het systeem worden gekozen en afhankelijk worden gemaakt van het tijdstip van de dag.
  • Overweeg het gebruik van meer geavanceerde verlichtingssystemen die omgevingssensoren bevatten die worden gebruikt om de verlichting te meten en te regelen. De integratie van sensoren zoals temperatuur, geluidsdetectie en luchtkwaliteit kan dienen om de gezondheid en het welzijn van de gebruikers te beschermen en te ondersteunen. Dit soort binnenmilieukwaliteitssensoren moet worden aangesloten op andere gebouwautomatiseringssystemen.

The Good Light Group


watts ON en het Good Energy platform zijn trots lid van the Good Light Group.

Alle credits voor bovenstaande teksten en aanbevelingen gaan naar the Good Light Group.


Naar The GoodLight Group