Vergeet energiebesparing

Wat baten kaars en bril...

Vergeet energiebesparing als het over nieuwe verlichting gaat op je werkplek. Het is werkelijk totaal irrelevant.

Hoezo?

Hoezo? Energiebesparing irrelevant. Nee, dat niet. De energiebesparing op zich is niet irrelevant maar als thema binnen zoiets als verlichting wel. Overschakelen naar LED vandaag is immers zoiets als overschakelen van paard en kar, naar een Tesla model S.

Oude verlichting is immers vaak zo oud dat de nieuwe technologie met LED inherent zorgt voor een fikse energiebesparing. Maar als thema bij verlichting is die energiebesparing irrelevant. 

 

Race to the bottom

 En toch zien we haast iedereen in dat wereldje bezig met complexe en minder complexe excel tabellen, ROI berekeningen tot twee cijfers na de komma. Een “race to the bottom” naar de kortste terugverdientermijn, de grootst mogelijke besparing, zonder dat er verder echt veel aandacht wordt geschonken aan de uiteindelijke kwaliteit van dat lichtplan. Erger nog, hoe sterker de focus op terugverdientermijn en energiebesparing, hoe slechter het lichtplan.

Over de thema’s die echt tellen, wordt maar zelden gepraat, laat staan over de ongelofelijke opportuniteiten die een kwalitatief lichtplan kan bieden. Nochtans zit het grote geld daar en vaak in bedragen waar je niet meer hoeft te rekenen tot twee cijfers na de komma.

 

Zeitgeber

Licht is immers ontzettend belangrijk op onze werkplek en niet alleen op onze werkplek. Licht en daglicht zijn onze belangrijkste “zeitgeber” in de regeling van onze slaap en ons bioritme. Maar daglicht gedurende een groot deel van de dag is echter niet mogelijk voor iedereen die aan het werk is.  Een groot deel van de dag spenderen we binnen en veel medewerkers vandaag zijn de ganse dag aan het werk onder kunstlicht, zonder daglicht.

Een goed verlichte werkplek, voorzien van een kwalitatief lichtplan zorgt dan ook voor significante verbeteringen op niveau van productiviteit, kwaliteit, ziekteverzuim, ongevallencijfers, algemene well-being en gezondheid van uw medewerkers. 

 

90% van onze tijd spenderen we binnen

Wist u trouwens dat we vandaag al bijna 90% van onze tijd binnen doorbrengen. En wist u ook dat voor veel bedrijven de kost van energie slechts 1% bedraagt ten opzichte van 90% van de kost die naar personeel en medewerkers gaat.

Dan mag u van mij kiezen. Ofwel tot twee cijfers na de komma rekenen voor een verbetering op  1% van uw kosten. Ofwel impact genereren op 90% van uw kosten, met een zelfde impact op energiebesparing én tevreden en gezonde medewerkers.

 

Onder de loupe

Laat ons eens het licht op uw werkplek onder de loupe nemen om te kijken welke opportuniteiten u allemaal heeft bij een kwalitatief lichtplan. 

 

Time to turn back ON.
alsof iedere werkdag de eerste dag van de lente is...