Een medewerker die zich goed voelt op de werkvloer

Nooit belangrijker dan nu

Het klassieke kantoor en de werkvloer staan onder druk. Wie kan, moet telewerken en op de werkvloer in de fabriek of in het magazijn is de sfeer alvast grondig veranderd. Dat laatste hebben we te danken aan een wereldwijde pandemie. Die zorgt ervoor dat we afstand moeten houden van onze collega’s en ons moeten vasthouden aan tal van noodzakelijke maatregelen.

Het wegvallen van veel sociale en vaak intense contacten op de werkvloer zijn voor veel medewerkers zwaar om dragen en wegen op de moraal. Nochtans is je goed voelen op de werkvloer van het grootste belang. Het zorgt voor gelukkige en tevreden medewerkers die met voldoening aan de slag kunnen gaan. Redenen genoeg dus om diezelfde werkvloer eens onder de loep te nemen en alles op alles te zetten om er de perfecte werkplek van te maken. Dat laatste is alvast geen overbodige luxe. We spenderen immers een belangrijk deel van ons leven op de werkvloer.

Correcte verlichting biedt alleen maar voordelen

Wist je dat correcte verlichting op de werkplek een immense impact kan hebben op je medewerker? Een correct verlichte werkplek zorgt voor een verhoogde concentratie, een hogere productiviteit, een betere kwaliteit, een lager ziekteverzuim én bovenal een tevreden medewerker die goed in zijn vel zit. Wist je trouwens ook dat het aanpassen van de verlichting van je werkplek ook altijd voor een besparing zorgt van minimum 50% van je elektrisch verbruik.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, weet dan dat je als werkgever ook verplicht bent om te zorgen voor goede verlichting op het werk. Elke taak op de werkplek vereist immers een aangepast verlichtingsniveau. Een te lage verlichtingssterkte, hinderlijke reflecties of schaduwwerking kan het werk bemoeilijken en leiden tot visuele vermoeidheid. Al deze juiste niveaus zijn gebundeld in een wettelijke norm, de EN12464-1, die de verlichting van de werkplek binnen beschrijft.

Welke maatregelen kan je als werkgever nemen?

  • Maak gebruik van natuurlijke lichtinval door ramen, dakkoepels, enz.
  • Houd rekening met de kleur van de verlichting.
  • Zorg afhankelijk van het type werk voor de juiste en voldoende verlichting.
  • Zorg voor gepast onderhoud van de verlichting. Vervang dus niet alleen kapotte lampen, maar controleer ook proactief de zones waar de verlichting niet afdoende is.
  • Positioneer werkplekken zodanig ten opzichte van het raam dat er veel natuurlijk licht is. Maar let er op dat er tegelijk geen klachten over weerspiegeling en verblinding ontstaan.
  • Zorg dus ook voor geschikte zonwering om eventueel hinderlijk zonlicht buiten te houden.
  • Gebruik bij nachtwerk verlichting met de juiste kleur of nog beter: een dynamisch lichtsysteem.

Heb je hulp nodig, dan kan je bij Watts ON een vrijblijvende audit boeken, waarbij we voor jou in kaart brengen welke stappen je precies kan zetten om de verlichting op je werkplek up-to-date te zetten. Zorg dus nu, meer dan ooit, voor beter licht op de werkplek.


Daylight access in home offices improves circadian alignment, sleep, and emotional well-being
an article by Mariana Figueiro, science advisor of the Good Light Group